Talent gezocht

Talent, een veel gebruikt woord, maar wat is het precies? Is het iets waar je goed in bent? Waar je niet bij stil staat?  Wat je makkelijk afgaat? Wat je geen energie kost? Allemaal JA. Talent is namelijk iets wat je van nature bezit, het is onderdeel van jou. En juist omdat het iets is wat voor jou als vanzelfsprekend is, zien we het 'vaak' niet van onszelf, of bagataliseren we het. Een veel gehoorde opmerking bij consulten is 'maar dat heeft iedereen toch?' 'Nee, dat heeft niet iedereen!'.

Wat iedereen wel heeft, is een scala aan talenten, sommige gebruiken we, sommige niet. Dat heeft vooral ook te maken met het feit of ze worden aangesproken. Stel dat juist op de werkvloer dat ene specifieke talent continue wordt aangesproken, maar de andere talenten het daglicht niet zien, hoe jammer is dat. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen die juist de vruchten van die andere talenten zouden kunnen plukken.

afbeelding via Favim, bron lovelydisco 

Het kennen van je talenten is voor mij een basis om juist DAT te doen in het leven waar je niet alleen goed in bent, maar ook nog veel plezier aan beleeft.

In de cursus Loopbaanori├źntatie van de Volksuniversiteit Amsterdam onder leiding van Jan van der Wal, ga je in acht lessen opzoek naar wat je werkelijk wilt en welk werk daarbij past. Het leren kennen van je talenten is daar een belangrijk onderdeel van. En omdat we, zoals ik al eerder schreef, het 'vaak' niet van onszelf zien zal je bij dit onderdeel ook op zoek moeten naar feedback vanuit je omgeving en enige zelfreflectie ten toon moeten spreiden wat lang niet altijd makkelijk is. Dit jaar voor het eerst, zal ik, in de vorm van een korte handlezing je daarbij een handje helpen. In de handen staan immers al jouw talenten en het leuke is, ik vertel je niets nieuws, je weet het allemaal al, bewust of onbewust. Maar door het te benoemen kan het nou juist net dat zetje geven in de richting die jij wilt. En dat is nou exact waar het hier om gaat, dat jij gaat doen wat jij wilt en wat goed bij je past.

 Ik kijk er naar uit!