2020 de Keizer & het Oordeel

We zijn al weer op de 84ste dag van 2020 belandt, het jaar van IV de Keizer. Wie een beetje bekend is met numerologie en/of Tarot weet dat de Keizer gaat over structuur, het aardse, regels, orde & stabiliteit. Het getal 4 heeft weinig swung, alleen maar punten en wanneer je naar de afbeelding van de Tarotkaart kijkt dan denk je ook niet van: 'daar ga ik eens gezellig bij op schoot zitten'. Tel daarbij vanuit astrologisch oogpunt het samenspel van Saturnus (verantwoordelijkheid) met Pluto (transformatie) in Steenbok (praktische gericht op langere termijn) erbij op en het is duidelijk dat het hier niet om een "let's party all night long" gaat qua thematiek.


Inmiddels heeft 2020 wereldwijd met Corona zijn gezicht laten zien en dan staan we nog maar aan het begin van dit jaar. Bestaande structuren gaan op de schop en we zullen keer op keer worden uitgedaagd dit jaar op het thema structuur, want de oude wereld zoals we die kenden is niet meer. Is het dan alleen kommer en kwel? Absoluut niet. Want 2020 behelst niet alleen IV de Keizer maar ook tweemaal 20, de tarotkaart XX het Oordeel. 

Dat klinkt alsof we aan de poort bij Petrus staan en er een oordeel over ons geveld gaat worden maar wees gerust. XX het Oordeel gaat over de kosmische 'wake up call'.
De roep om de signalen die ons recht in het gezicht staren niet langer te negeren als een struisvogel die z'n kop in het zand steekt. Het is een verzoek om te kijken naar het verleden, en dan niet in de zin van treuren om hoe het was en niet meer is, maar om te kijken naar onze patronen en keuzes die we hebben gemaakt als individu en daardoor als collectief. Want die hebben ervoor gezorgd dat we staan waar we nu staan. Dat klinkt bot en wellicht blijf je liever in de 'het overkomt mij' modus, maar helaas overkomt ons niets, alles hebben we zelf gecreëerd.

We kunnen alleen verandering aanbrengen wanneer we beginnen met verantwoordelijkheid te nemen voor onszelf. Niet langer met de vinger naar de ander te wijzen maar te kijken naar wat je eigen rol is in het geheel. Wanneer we het woord 'Oordeel' van de Tarotkaart XX er ergens in willen gooien dan is het in dit aspect.


Zoals Mahatma Gandhi het al zei "Be the change you wish to see in the world". Wat zou er gebeuren wanneer je de ander en jij als één zou zien? Niet alleen je partner of je kind maar ook de postbezorger, de medewerker bij de supermarkt, de vluchteling in Syrië of de tot dood veroordeelde gevangene in de VS. Zou je anders kijken en handelen wanneer je de ander als een deel van je zelf ziet? Minder oordelen? Zou je meer mededogen hebben ondanks het feit dat diegene niet dezelfde keuzes heeft gemaakt als jij? We zijn allemaal mens en er is maar één aarde en daar leven we met z'n allen OP en VAN.

Aan jou is nu de keuze, sta je op en ga je met deze nieuwe inzichten de toekomst op een andere wijze in? Durf je dit alles ook als een kans te zien? Een nieuw begin? Of blijf je liggen? We zijn stuk voor stuk magiërs en kunnen, wanneer we ervoor kiezen, de energie inzetten om een andere realiteit te creëren. Alles verandert continue, niets blijft hetzelfde, het leven is één groot eindeloos proces.

Maar hoe? Nou wanneer we 2020 nog verder ontleden komen we uit bij II de Hogepriesteres en 0 de Dwaas. Het getal 2 staat voor verbinding en 0 voor het kosmisch ei, het nieuwe begin. II de Hogepriesteres zegt: "Alle antwoorden zitten in jou, zit stil en luister naar je innerlijke stem" en 0 de Dwaas zegt: "Ga er open in, zonder angst, take a leap of faith."

Vandaag is er geen zichtbare maan en dat noemen we een nieuwe of donkere maan. Bij deze fase van de maan draait het om introspectie (Hogepriesteres) en nieuwe intenties (de Dwaas). Perfect moment om eens te mediteren, contempleren of een kaartje te leggen. Onderstaand een tarotlegging voor diegene die behoefte hebben aan wat persoonlijk inzicht.