Mistletoe.......

In mijn zoektocht naar iets heel anders, kwam ik een papieren uitsnede tegen wat ik jaaaaren geleden had gemaakt en kennelijk direct weer had opgeborgen. Blij verrast door deze vondst, besloot ik 'm aan de Mistletoe te hangen, welke ik vastgeklemd heb tussen de oude speren uit Papua Nieuw Guinea.

Jullie kennen vast een aantal verhalen over de functie van de Mistletoe, van de uitnodiging tot het kussen eronder tot aan bescherming & heling. En wellicht weten jullie ook dat de Mistletoe een parasiet is welke wortelt in een andere boom en daar in eerste instantie zijn voeding uithaalt. Dat ze zich hoog in de boom bevinden en er zowel vrouwelijke & mannelijke versies zijn. Diegene die we met Kerst ophangen, die met de besjes, is de vrouwelijke bevruchte versie van Mistletoe. Voor zover even wat weetjes of de Mistletoe zelf.

Dan nu wat over de geschiedenis van de Mistletoe. Deze werd als heilig beschouwd door de Druïden, het groeide immers niet op de aarde maar op 'een plek tussen hemel & aarde'. Rond Yule (winterzonnewende) werd de 'Mistletoe' afgesneden met een gouden sikkel, opgevangen in een witte doek, zodat het de aarde niet zou raken en vervolgens aan de populatie uitgedeeld als een remedie voor alles. Voor de Kelten luidde het moment van het snijden van de 'Mistletoe' die van vrede in, het neerleggen van de wapens in welke strijd dan ook. Wat is dan de relatie met Kerst? Nou ja, gezien het feit dat verzoening & vrede ook gelieerd is aan de geboorte van Jesus lijkt mij dat helder. Wellicht zou je het ook nog zo ver kunnen trekken dat de Kerstman die cadeautjes komt brengen ook een uiting is van verzoening, voor de tijd die we niet aan elkaar hebben besteed omdat we zo hard werken, very long shot I know. Hoe dan ook, op welke wijze je de 'verhalen' omtrent deze (Druïden, Kelten, Jesus of Santa) dan ook beziet, even losstaand of deze op waarheid berusten of niet, welke waarde je eraan hecht of in het geheel niet, het aspect dat we door een 'gift' van een ander, of iets buiten onszelf, de verzoening met, de heling van of bescherming tegen, kunnen realiseren lijkt een rode draad.

Zoals je ziet, Mistletoe had mijn aandacht vandaag, een dag die numerologisch gezien gelieerd is aan de getallen 15 & 6 (de Duivel & de Geliefden), hetzelfde thema als waar we als collectief heel 2022 mee te maken hebben gehad. Dus laten we in dat licht eens de boodschap van de Mistletoe zijnde 'verzoening, heling & bescherming' bekijken.

In de eerste plaats die van de bes van de Mistletoe.
Het resultaat van 'het mannelijke & vrouwelijke' bij elkaar. Wat wanneer we deze symbolisch zouden bezien als de verzoening van uitersten in jezelf? Dat je je verzoent met alles wat je van jezelf niet ok vindt? Zou dat niet een hoop heling met zich meebrengen? Heb je dan überhaupt nog bescherming nodig wanneer jij met alles in jezelf bent verzoend?

In de tweede plaats die van de 'gift' van buitenaf.
Wat wanneer je morgen bij het kerstdiner tegenover die ene tante komt te zitten die altijd klaagt of wanneer je partner geen helpende hand biedt om alles klaar te zetten, of je zus wederom alle aandacht naar zich toetrekt? Ik kan honderden voorbeelden noemen van situaties waarbij een ander, in jouw beleving, de boel vergald; waar of niet? Maar wat wanneer die klagende tante, die niet helpende partner, die aandacht vragende zus nu eens jouw grootste 'gift' zijn, een leermeester? Dat die altijd klagende tante jou uitnodigt om eens naar je eigen klaag gedrag te kijken? Of dat die niet helpende partner je uitnodigt om duidelijk te zijn over je wensen? Of dat die aandacht vragende zus je uitnodigt om jouw eigen ruimte in te nemen? Zou je diegene dan in een ander daglicht zien en je ermee verzoenen? Zou dat niet alleen heling in de relatie geven met de ander alsmede in jezelf? En bescherming? Tegenover wat dan? Die tante die net als jij haar eigen 'demonen' kent? 

Dus ik nodig jullie van harte uit om beide aspecten eens te proberen de komende dagen, wie weet ervaar je, in lijn met de filosofie van de Drombeg's Stone Circle in Ierland waar de Mistletoe ook mee in verband wordt gebracht: Balans, Harmonie & Gelijkwaardigheid.

Heel veel liefs en trek 'm vooral door ook na de kerst :-)