hier heb ik wel oren naar

Lang, lang geleden (2007) was er eens een artikel in de Happinez over oordiagnostiek en -massage.
Vier jaar later, denk ik er opeens aan, en tja, dan zit er niks anders op dan in een stoel te gaan zitten en die stapels met Happinezzen door te spitten. Vanzelfsprekend rust ik niet voordat ik heb gevonden wat ik zoek en jawel.

Uiteraard ging ik direct druk lezend masserend aan de slag, en het had hetzelfde ontspannende warme oren effect op me als 4 jaar geleden. Dus, praktisch als ik ben, bedacht ik me, als ik dit nou vaker wil doen dan plaats ik gewoon het hele ' D.I.Y' gedeelte gewoon hierop, want je denkt toch niet dat ik nog eens die stapel doorspit! Enjoy
                                                                       afbeelding via: anita-chamel

Doe het zelf oorreflexmassage

Door het masseren van oren behandel je alle reflexzones en acupuntuurpunten. Dat zorgt voor een algeheel gevoel van welbehagen, een totale ontspanning en is dus een prima anti-stress behandeling. Ook bij kinderen werkt het goed, maar doe het dan wel met weinig druk. In het begin kan de massage wat gevoelig zijn, of zelfs een beetje pijnlijk. Doe het dan zo zacht mogelijk. Na een aantal keer verdwijnt dit meestal en kan er wat steviger worden aangepakt. Links is de vrouwelijke kant en staat voor gevoel, daarom is het linkeroor vaak wat gevoeliger dan het rechter.

Een oormassage kun je heel eenvoudig zelf uitvoeren. De onderstaande technieken kunnen daarbij als richtlijnen dienen, maar kunnen vrij worden aangepast, net wat als het meest prettig wordt ervaren. Een synchrome massage van beide oren tegelijk geeft het beste resultaat. Maar als je het voor het eerst doet - bij jezelf of bij een ander - is dat misschien nog te moeilijk. Begin dan gewoon met een oor onder handen te nemen. Masseer je iemand anders, laat diegene dan ontspannen gaan liggen in een rustige omgeving en houd het lichaam warm onder een dekentje-dat versterkt het effect van de massage.

1 Druk-zuig beweging op de oorschelp
Bedek de oorschelp met de handpalm en maak drie (3) keer een druk-zuigbeweging

2  Lymfedrainage langs de oren en hals
Draai rondjes met twee of drie vingers, met licht naar beneden gerichte druk. Herhaal iedere rotatie vijf (5) keer. Begin op de huid achter de oorschelp, van boven naar beneden en draai de rondjes van de oorschelp af. Doe nu hetzelfde op de huid voor de oorschelp, van boven naar beneden en draai de rondjes naar de oorschelp toe. Vervolg deze vanaf het oorlelletje tot aan het sleutelbeen.
Voer deze lymfedrainage altijd nog een keer uit als afsluiting van de hele massage.

3 Verticaal vouwen van de oorschelp
Zet de vingers achter de oorschelp en vouw deze dubbel, richting de wang. Laat los. Herhaal deze beweging drie (3) keer.

4 Horizontaal vouwen van de oorschelp
Pak het oor tussen duim en wijsvinger en vouw het horizontaal dubbel. Laat los. Herhaal deze beweging drie (3) keer.

5 Trekken an de oorschelp
Plaats de duim in de uitwendige gehoorgang en de vingers achter de oorschelp en trek aan de oorschelp, achtereenvolgens naar beneden, naar opzij en naar achteren, naar beneden. Herhaal elke beweging drie (3) keer en laat de oorschelp tussendoor even ontspannen.

6 Vouwen van de oorschelp
Pak de rand van de oorschelp tussen duim en wijsvinger en vouw hem naar binnen toe. Begin bovenaan en verplaats de vingers steeds een klein stukje tot aan het oorlelletje toe.

7 Druk-zuig beweging in drie banen
Maak met de muis van de hand kleine druk-zuigbewegingen. Eerst langs de rand van de oorschelp, van boven naar beneden, op de uitwendige gehoorgang en op het lipje bij de wang. Druk steeds drie (3) keer op dezelfde plaats.

8 Knijpen op de rand van de oorschelp
Geef met duim en wijsvinger kleine kneepjes op de rand van de oorschelp, van boven naar beneden en steeds drie (3) keer op dezelfde plaats herhalen Voor dezelfde beweging uit op het lipje voor de uitwendige gehoorgang.

9 Drukbewegingen met de duimnagel
Zet de duimnagel net onder het randje van de binnenkant van de oorschelp en maak kleine drukbewegingen, van boven naar beneden langs de hele rand en over het lipje voor de uitwendige gehoorgang.

10 Trommelen op de oorschelp
Trommel met de vingertoppen gelijktijdig langs de voor- en achterkant van de oorschep, van boven naar beneden. Herhaal vijf (5) keer.

11 Bindweefselgreep
Plaats de duim in de uitwendige gehoorgang en de vingers aan de achterkant van de oorschelp, zo dicht mogelijk de aanhechting van het oor. Pak het oor vast en trek eraan. Verplaats na een of twee keer trekken de vingers en werk zo het hele oor af.

*****************************