Volle Maan 5 oktober 2017 ....... loslaten & regeneratie

Ik ben hier natuurlijk schandelijk laat mee. Reden: de heerlijke maar intensieve retraite in Spanje. Dus vandaar een paar minuten voor middernacht nog een bericht over de Volle Maan van morgen, de Maan van de Voorouders en dat is toch een hele belangrijke. Nu zijn ze dat allemaal uiteraard, maar deze toch een beetje extra aangezien deze gaat over loslaten & regeneratie. Wat bedoel ik daarmee? Nou de zomer is voorbij, we nemen afscheid van de periode waarin we actief naar buiten gingen, een periode waarin alles in volle groei & bloei stond en vervolgens hebben we geoogst. We weten ook dat de hele cyclus zich volgend jaar weer zal herhalen, want alles wat we nu oogsten, levert weer de zaden voor de oogst van volgend jaar. Het moment is daar ... de herfst  doet zijn intrede en de tijd om van buiten naar binnen te gaan komt daardoor zoetjes aan op gang.

Trekken we dit nu door op persoonlijk vlak, dan kijken we naar wat wij allemaal hebben geoogst dit jaar. Stel dat je dit jaar hebt ingezet op pruimen en een geweldige pruimenoogst hebt binnengehaald. Je kast staat afgeladen vol met pruimenjam om de winter mee door te komen. Mooi toch.... maar dan besef je opeens dat je pruimen 'eigenlijk' helemaal niet zo lekker vindt en dat je veel meer van abrikozen houdt. Waarom dan toch die pruimen? Dan kan het opeens helder worden dat die focus op pruimen geen ingeving was van jou, maar van je Oma, omdat die altijd zulke lekker pruimenjam maakte en jou de fijne kneepjes van het fruit telen heeft bijgebracht. Tja, dan is het misschien toch beter dat je met al die kennis die je van je Oma hebt meegekregen volgend jaar niet voor pruimen te gaan maar voor abrikozen.Het besef dat je keuzes hebt is een fijne, maar kan ook zeker een moeilijke zijn. Een kleine wijziging kan tot een betere of zelfs in dit geval een heel andere oogst leiden.

Nu is het voorbeeld van die pruimenjam uiteraard een hele simpele, want vaak zijn er gewoontes, tradities of patronen in de familielijn die er zo zijn ingesleten dat je dat helemaal niet meer beseft. Dit kan ook heel pijnlijk zijn, niet alleen de constatering, maar vooral ook het besef dat je dus een keuze hebt om dit te doorbreken. Kijk daarom eens goed naar jouw oogst,  jouw beweegredenen, je handelingen en jouw patronen. Komen deze vanuit jou of ...? En besluit vervolgens hoe je het wel wil, want daar gaat het bij deze maanviering over, het besef dat je een keuze hebt, dat je het goede van het oude mee kunt nemen en er altijd een verandering in kunt aanbrengen wanneer jij dat wilt.
Loslaten en regeneratie voor een betere oogst volgend jaar, eentje die echt vanuit jouzelf komt.
Loslaten kan ook tranen met zich meebrengen, laat ze stromen, zie ze als het blad wat de boom verliest in de herfst, op de aarde belandt om vervolgens te vergaan en als voeding te dienen voor de aarde en daardoor een vruchtbaardere aarde oplevert voor de oogst van volgend jaar.