Nog even ....

Nog even en dan hebben we de kortste dag van het jaar op 21 december weer achter de rug en vieren we de terugkomst van de zon, die vanaf die tijd iedere dag weer een beetje langer gaat schijnen. Nu zag het er vandaag niet bepaald somber uit buiten, in tegendeel, de zon straalde je tegemoet, althans hier in Amsterdam.

En al wandelend met de hond in het park, gevuld met kale bomen, vond ik het heerlijk dat alles zo goed zichtbaar was. De knoestige takken, de bezoekende vogels en sommige zelfs met een oud vogelnest nog hoog in de boom. Allerlei details die wanneer ze gevuld zouden zijn met bladeren niet direct opvallen. En wat daar buiten in de natuur leeft, leeft ook bij ons binnen. De behoefte om te cocoonen, je terug te trekken in huis en met de jaarwisseling voor de deur je te bezinnen over het afgelopen jaar. Wat ging goed, wat ging er mis & wat kan beter, anders, fijner, leuker kortom: waar wil jij geen energie meer aan geven. Want dat is wat er nu ook gebeurt in de natuur, alle kracht gaat terug de aarde in en datgene wat niet meer levensvatbaar is, sterft.

                                                   afbeelding via Angel Oloshove

Met de energie van de nieuwe maan (de maan die niet zichtbaar is) kan het helpen om daar eens goed naar te kijken, te voelen, je bewust daarvan te worden en het te benoemen. Hoe anders wil jij het? Je weet dat je een ander niet kan veranderen, de enige waar jij invloed op hebt ben JIJzelf. Dus gebruik deze periode om eens goed naar jezelf te kijken, net zo kaal en zichtbaar als de bomen daar buiten. Dat kan soms pijnlijk zijn, maar zie dan ook de groenblijvers, de dennenbomen, de klimop of de hulst, die je herinneren aan het feit dat alles altijd terugkeert, zo ook de zon.

De Winterzonnewende op de 21ste kan een mooi markeer moment zijn om deze op te schrijven. We staan immers over twee weken alweer voor de Maan van de Aanvang waarin we onze grootste dromen het universum in willen sturen en dat lukt een stuk beter met een schone lei.