Beslis jij zelf?

Ik begin lekker zwaar en beloof luchtig te eindigen want over het onderwerp 'vrije wil' en de vele verschillende definities daarvan kunnen we eindeloos filosoferen. Ik beperk het nu tot het volgende: Wij als mens zien onszelf als individuen die zelf kunnen nadenken over wat we wel en wat we niet willen, waardoor we ons als mens onderscheiden van de dieren die voornamelijk vanuit instinct handelen, toch?

Maar wanneer je er vanuit gaat dat niets zonder oorzaak gebeurt en dat iedere oorzaak ook weer een oorzaak heeft dan kun je stellen dat een hoop 'vrije wil' handelingen bepaald worden door gebeurtenissen uit het verleden. Onze grootste angsten liggen in onze eigen beperkingen ontstaan door de ervaringen in ons leven, ons onderbewuste bepaald in feite welke keuzes wij maken. Dus hoeveel keuzes maakt jij daadwerkelijk uit vrije wil?

                                   afbeelding via misprintedtype.com

Pas wanneer we naar onze eigen zelf opgelegde grenzen gaan kijken en ons hier doorheen vechten kunnen we daadwerkelijk zeggen dat we uit 'vrije wil' een keuze maken. Maar hoe kom je nu achter die zelf opgelegde grenzen? Zelfreflectie is de sleutel en er zijn uiteraard legio manieren waarop je dit kunt doen maar...... ik vernam dat er nog een paar plekken vrij zijn voor de cursus Handanalyse bij de VUA die op 7 maart begint.

Dus sla je slag, meld je aan, niet alleen krijg je een dosis zelfreflectie, maar ook een hoop kennis waar jij straks met je vrienden, genietend van een glaasje op je picknickkleedje, de aanwezigen doet verbazen met je handanalyses.

Aanmelden via VOLKSUNIVERSITEIT AMSTERDAM